28. toukokuuta 2012

"Donuts. Is there anything they can't do?"

 Oltiin Hannan kanssa vapun kunniaksi ahkeria ja tehtiin ihan itse munkkeja :D

Rinkilämunkit (n.20kpl)

Tarvitset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
100 g voita tai margariinia 
13-14 dl vehnäjauhohja
n. 2 pulloa rypsiöljyä (paistamiseen)

tarvitset myös:
 talouspaperia
mieluiten ritilämäisen kauhan, jolla munkit saa ongittua kattilasta, ilman ylimääräistä öljyä
paksupohjaisen kattilan 
sokeria munkkien sokerointia varten
syvemmän lautasen, johon voi laittaa sokerit
mahdollista rasvapaloa silmällä pitäen kattilan kannen sekä pyyhkeen

1. Liota hiiva kädenläpöiseen maitoon.
2. Lisää munat, sokeri, suola ja kardemumma.
3. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Taikina saa olla melko pehmeää.
4. Anna kohota.
5. Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja anna niiden kohota vielä.
6. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa.
7. Kokeile pienellä munkkitaikinan palalla kuumuutta. Jos se alkaa ruskistua heti, on aika paistaa munkit.
8. Työnnä sormi pyöreän pullan läpi ja pyörittele rinkeliksi. Älä tee munkeista liian isoja, etteivät ne jää raaoiksi.
9. Paista kauniin ruskeiksi ja valuta talouspaperin päällä.
10. Sokeroi munkit mahd. pian paistamisesta, ennenkuin niiden pinta ennättää kuivua.

Suurta varovaisuutta paistamisessa, eikä vettä kuuman öljyn lähettyville!

Tehtiin Hannan kanssa tosta taikinasta kaksinkertainen, ja todettiin, että siitä tuli liian iso. Viimeistään siinä vaiheessa älyttiin tämäkin seikka,
kun kohonnutta taikinaa sai koko ajan nostella takaisin kippaan, kun se uhkasi tulla yli äyräiden :D
Eli siitä meen taikinasta tuli aika muchosti munkkeja, ja oltaisiin siis pärjätty sillä alkuperäisellä ohjeellakin :D

(ohje bongattiin täältä)

-E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti